Den förbjudna kärleken
9th December, 2009 - Julia Svensson - No Comments
De mest kittlande kärlekshistorierna är de förbjudna. De är fjärilar som fladdrar i magen, fram och tillbaka mellan önskan och fruktan. De lever i hisnande fantasier om vad som skulle kunna hända, vad världen skulle säga, om verkligheten krackelerade och det verkligen blev vi.
Anneli Jordahls roman ”Jag skulle vara en hund om jag finge vara i din närhet” handlar om sådan kärlek. Om den gudomliga väntan på nästa mail. Och nöjet att få formulera något krispigt och sen börja längta efter nästa överraskning i inboxen. Igen.
Det är ingen tangentbordsromans – Ellen Key och Urban von Feilitzen var båda kritiker under 1880-talet. Ellen Key bodde i Stockholm där hon undervisade arbetarklassens kvinnor, Urban von Feilitzen var godsherre i Linköping. De skrev till varandra nästan varje dag, pappersbrev, men träffades bara när Urban hade vägarna förbi.
Det kunde gå åratal, ändå sätts Ellens tillvaro på spel vid varje möte. Trots att hon vet att han aldrig tänker lämna sin fru och sina fyra barn varar romansen livet ut.
Mänsklighetens dilemman. Att äta kakan eller ha den kvar? Att nöja sig med kaksmulor eller gå vidare, fastän man då riskerar att bli utan?
Ellen Key och Urban von Feilitzen diskuterar könsroller och litteratur och har professionell nytta av varandra, kanske mest han som får hjälp av den skarpa och störtförälskade Key att bli den uppburne kritiker han är.
För henne gör breven istället att kärleken blir något fysiskt, något att ta på. När hon läser dem har hon någon som älskar henne. Ett själsligt förbund satt på pränt, beständigt efter deras död. Men breven blir också en flykt – från människor som skulle kunna ge något varmare än ett pappersark.
Det är den klassiska historien om den äkta mannen som sällan lämnar. Och om kvinnan vars egna särartsfeministiska teorier vänds mot henne själv. På grund av kärleken till honom blir hon aldrig mor, aldrig kvinna på riktigt. Men tack vare romanen befrias hon nu från sitt oförtjänt träiga rykte.
I det långa loppet är det Ellen Key som triumferar och blir en av tidens mest inflytelserika författare.
Mot den bakgrunden kan man välja att kalla hennes ensamhet för frihet– för rent krasst är det den som gör att hon kan uträtta och att hon hjälpt oss få de rättigheter vi har idag.
Hon brottas med samma frågor som kvinnor – och män – fortfarande försöker pussla ihop: Under vilka omständigheter går det att ha både ett heltidsjobb och en heltidsfamilj? Hur mycket kan man offra för smulorna? Hur länge kan man leva på hopp, fantasier och fjärilar i magen? Och om man varken har familj eller karriär – vem är man då?
Den förbjudna kärleken. Har du aldrig? Har du ofta? Spelar ingen roll. Tack vare Anneli Jordahls underbara bok kan du ge bort lite i julklapp.
Ursprungligen publicerad i Ystads Allehanda 2009-12-09.
Sparat under: litteratur, publicerat, YA
Ingen Kommentar
Ingen Kommentar
Kommentera
Du måste vara inloggad f�r att kommentera.