Drömmen om pepparkakstak över huvudet

13th December, 2015 - Julia Svensson - No Comments

peppar
Just nu byggs och dekoreras pepparkakshus runt om i hela Sverige. ”När världen är splittrad och många saknar tak över huvudet blir symboliken kring bakning åter aktuell”.

Det var förmodligen tack vare bröderna Grimms folksaga om Hans och Greta (på svenska första gången 1825) som traditionen att bygga pepparkakshus kom till Sverige. Häxan bodde i ett hus av bröd, täckt av kakor och med fönster av genomskinligt socker. De två övergivna barnen lockades att äta av huset för att sedan bjudas in av häxan på än mer sötsaker. Men hemtrevligheten dolde ondskan.
Symbolik hos bakverk kan ofta härledas till hem och kvinnlighet av något slag. Den berömda Madeleinekakan syftar på värme och omsorg i Marcel Prousts barndomshem. Även tårtan är feminint laddad. Dess politiska potential, att förnedra en högt uppsatt person genom att tårta vederbörande, handlar om att tårtningen har en försvagande verkan.

Historiker härleder den nordiska pepparkakstraditionen till tyska Nürnberg. Namnet kommer av de exotiska kryddor kakorna smaksattes med, men om de ursprungligen innehöll peppar råder det delade meningar om. Redan på 1500-talet tycks de ha sålts på marknader och från 1700-talet är pepparkaksbak en populär julförberedelse.
De svenska pepparkakshusen bakades i begynnelsen främst i borgerliga hem, jag tänker mig Ekdahls i filmen Fanny och Alexander. Först under rekordåren blev denna extravagans tillgänglig för den stora massan.

I dag är pepparkakshuset julens stora bakprestation. På nätet finns artiklar om pepparkakshus med inspiration ur populärkulturen, med bland annat Bilbos hobbithål och ”Sagan om ringen” som populära förebilder. Genom sociala medier inser jag att nivån på kakbaket i många av landets kök ligger galaxer från de plasthinkar av Annas pepparkakor jag själv brukar gräva i under december.
För drömmen om det perfekta pepparkakshuset tycks gå hand i hand med drömmen om det perfekta hemmet. Inredningsmagasinet Sköna hem visar bilder på ”13 pepparkakshus du önskar att du kunde göra”. Ett pepparkakshus är en manifestation av omsorg och av viljan att bygga något gemensamt, i en härlig familjestämning med skratt och levande ljus. Bullerbyliv. Det tycks inte spela någon roll att vittnesmålen om motsatsen förekommer ymnigt. Gråt, tandagnisslan och glasyr som rinner okontrollerat.

På många platser förekommer även tävlingar i pepparkakshus, och tävlingsmomentet lockar personer av alla kön och åldrar till bakbordet. När Arkitektur- och designcentrums omtyckta tävling i år 25-årsjubilerar är temat ”Ny lya – bo på nya sätt”. Då årets vinnare presenteras på lördag har juryn haft att välja mellan olika väldoftande kommentar till bostadsbrist, klimathot och flyktingkris. Pepparkaksdeg och 175-gradig ugnsvärme i kontrast till hård hemlöshet.
När världen är splittrad och många saknar tak över huvudet blir symboliken kring bakning åter aktuell. Det gemensamt bakade pepparkakshuset manifesterar, kanske mer än någon annan jultradition, tryggheten vi söker i ett hem.

Publicerad i Dagens Nyheter 2015–12–13.

Sparat under: Dagens Nyheter, mat, publicerat

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera