Bang!

9th January, 2009 - Julia Svensson - No Comments

Glöm förresten inte att köpa ett ex av nya Bang. Lätt värt. Medverkar gör skribenter som till exempel Susan Faludi och jag själv.

Såhär skriver Lisa Irenius om bl a MIN TEXT i Dagens Nyheter i början på januari.

“Skammen ger sig inte i första taget

om BANG NR 4/08

Förra numret av tidningen Bang var inte särskilt bra, konstaterade jag här på sidorna för några månader sedan. Desto roligare att nu kunna säga: Senaste Bang är mycket bättre! När de nya chefredaktörerna Lawen Mohtadi och Sonja Schwarzenberger nu gör sitt andra nummer är det både intressantare och roligare.

Ledaren sätter tonen: “Vi har kommit långt, men något hugger tag i hälarna, vi vänder oss om och får syn på den – skammen.” Om detta handlar det alltså: den kvinnliga skammen. Inte bara över sexualitet och utseende, utan också över att läsa chick-lit – eller älska den “fluffigt kvinnliga” Dolly Parton. Och om skammen över att vara hemmafru. För det är väl en skam, eller? Julia Svensson intervjuar sin mormor, född 1925, som varit nöjd och glad med att sköta hushållet. Det är en bra idé att försöka förstå ett livsval som var vanligt då men är kontroversiellt i dag, även om själva genomförandet av intervjun försvåras av att mormodern tycker att frågorna är “jobbiga” och vill att barnbarnet själv ska hitta på svar. Vilket i sig är tänkvärt.

Sakine Madon skriver att dagens kvinnor inte borde skämmas över att vara egoister, och att altruismen är en fiende. Hon har ett par poänger, inte minst att kvinnor borde, liksom många män, våga begära högre lön. Men att allmänt hylla egoism är problematiskt.”

Ska feminismen innebära att kvinnor blir som män? Och om inte, vad är “det kvinnliga” man vill främja? Ja, vi har kommit långt, men vissa grundläggande frågor består.”

Sparat under: Bang, publicerat, publicitet

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.