Café för kulturmännen

26th February, 2011 - Julia Svensson - No Comments

Tioårsjubilerande Bon har i nya numret gett sig själv en intellektuell prägel. Bland annat med paradnumret ”Jonas Hassen Khemiri intervjuar Jonathan Safran Foer”. Förutom att jag redan läst texten i Dagens Nyheter bådar det gott. Vårt allt snävare tidnings-Sverige behöver ett smart magasin om mode och populärkultur med plats för långa intervjuer och reportage.

Men något var det ändå som gick snett. Kanske i rekryteringen? Tre krönikörer är män, inga kvinnor. De långa reportagen har tre av fyra skrivits av män, tre av fyra handlar om män (till exempel gör Eric Schüldt kvasipsykoanalys med filmregissören Jesper Ganslandt). Nytillträdda Chefredaktören Linda Leopold har inte ens en egen bildbyline – däremot blottas bröst (obs ej chefredaktörens) både på omslaget och på modebilderna.
Bon är alltså bara en mer högtidlig Café, en duktig Café för kulturmän. Vilket vore ok om den inte utgav sig för att vara något annat. Och om inte hans texter var de bästa skulle jag dessutom klaga på den kladdiga känsla av nepotism som uppstår av att Leopolds man Fredrik Strage får så mycket utrymme.

Tyvärr är det inte bara att den nya magasinsgenerationen saknar jämställdhetsvisioner. Den verkar också sakna humor. När Leopold skriver i sin inledningstext, den utan bildbyline, att ett magasin ska skapa ett erotiskt välbehag, ett meditativt lugn och fåfänga – strategiskt placerat på soffbordet, kommer jag på mig själv med att sakna den ironiska generationen. Visserligen också en herrklubb – men åtminstone rätt kul.

Texten publicerades i Sydsvenskan 2011–02–26. Läs den på webben här.

Sparat under: media, publicerat, Sydsvenskan

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.