Hej, proletariat

2nd February, 2011 - Julia Svensson - No Comments

Massmediers intresse för arbetsplatser har aldrig varit mindre. Trots morgontidningarnas näringslivsbilagor skildras arbete främst i berättelser som Kristian Lundbergs “Yarden” och poeten Emil Boss nyutgivna diktsamling om Systembolaget.
Varför har arbetsplatsreportaget flyttat från journalistiken till skönlitteraturen? Kristian Lundberg slog fast på Publicistklubben i Malmö i måndags kväll att bemanningsföretagskulturen som råder på bland annat Yarden, bilimporten i Malmö, är en tillbakagång till statarsamhället.  Men dagens trasproletariat utgörs av papperslösa, män av utländskt ursprung och ensamstående unga mödrar. De lever från dag till dag utan trygghet, utan fackförbund.

Man kan skylla på att denna samhällsförändring funkar bra som litteratur; en författare är friare och behöver inte namnge intervjupersoner.
Men det är ju knappast så att dagens journalister inte kan skriva arbetsplatsreportage. En annan, desto obehagligare, poäng är ju att de som inte kan överleva på sin lön inte heller är tilltänkta mediekonsumenter.
Med andra ord: journalistiken har ett demokratiproblem. Och en nygammal genre att utforska.

Texten publicerades ursprungligen i Sydsvenskan 2011–02–02.

Sparat under: media, publicerat, Sydsvenskan

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.