Ironisk censur i USA

3rd February, 2011 - Julia Svensson - No Comments

Även om al-Jazira rapporterade från Egypten innan landet hamnade i världsmedias centrum har den senaste veckans protester gett kanalen ett rejält uppsving. Aldrig tidigare, skriver al-Jaziras chef Wadah Khanfar i Huffington Post, har suget efter nyheter från journalister i regionen varit lika stort.
Mubarak har stängt al-Jaziras redaktioner, tagit deras utrustning och fängslat deras journalister. al-Jazira kan inte heller göra sitt jobb i Algeriet, Marocko, Irak och Bahrain. I Tunisien lyckades man tack vare sociala medier kringgå förbudet.

Och så har vi USA. Samtidigt som al-Jazira visas av Washington DC:s största kabelkanal – och många av stadens politiker uppger sig använda kanalen för att förstå globala frågor – går det inte att se al-Jazira i de flesta av USA:s delstater. Trots att allt fler amerikaner vill se al-Jazira har de största kabel- och satellitföretagen lagt hinder för kanalen.
Det är inget annat än ironiskt. Inte ens i världens näst största demokrati anses medborgarna själva kunna avgöra när det är dags att byta kanal.

Texten publicerades ursprungligen i Sydsvenskan 2011–02–03.

Sparat under: media, publicerat, Sydsvenskan

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.