Könsfördelningen är ett skämt

1st November, 2009 - Julia Svensson - 2 Comments

Debatten om kvinnors humor, som tidskriften Bang lanserade i somras, dog snabbt ut. Men  tystnaden betyder inte att humorns trista världsläge förbättrats. Av de femtio komediskribenter som arbetar för David Letterman, Jay Leno och Conan O’Brian är exakt noll kvinnor.

Vilket hade varit ett roligt skämt om det inte vore sant, skriver manusförfattaren Nell Scovell. Som i senaste Vanity Fair berättar om sin tid hos David Letterman på 80-talet. Drömjobbet visade sig vara en sexistisk arbetsplats där kvinnor som låg med Letterman & co fick yrkesmässiga fördelar.

Kravet att anställa kvalificerade kvinnor bemöts oftast med en suck, skriver Scovell. I stället går man den enkla vägen: tar in sin roliga kompis, som också är man.

Enligt Scovell är humormännen rädda för att börja censurera sig själva i kvinnors närvaro. Även om jag tror att kvinnobristen snarare bottnar i mäns rädsla att förlora makt än i rädslan att inte våga dra snuskiga skämt – så är problemet i grunden detsamma. Att kvinnor betraktas som kvinnor och inte som kollegor.

Ursprungligen publicerad i Sydsvenskan 2009–11–01.

Sparat under: publicerat

2 Kommentarer

Lisa

November 2nd, 2009 at 6:03 pm    

Vill gärna prata mer om detta vid tillfälle men har för mycket snor i huvet. Mejlar några länkar.

Julia Svensson

November 2nd, 2009 at 9:55 pm    

Tack Lisa! För länken som gav upphov till artikeln också. Tar närmre titt imorgon när mindre sömnig.

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.