00-talet och jag

18th November, 2009 - Julia Svensson - No Comments

90-talet var fattigt och eländigt i skuggan av axelvaddarnas decennium. Inte förrän på senare år har recession fashion blivit ett begrepp och vi har fattat grejen med rutiga storskjortor och kängor. 00-talet däremot. Har ingen konkurrens av the millenium bug och bjuder därför under sina sista rafflande veckor på tusentals listor om sig själv. Här kommer den första: 00-talets mest epokgörande händelser i Julia Svenssons liv och kanske i världen:

– Sommaren 2002 bestämde jag mig för att sluta använda ironi. Anledningen var att min omgivning inte begrep när jag skämtade. Inte ens jag själv förstod. Samma år började jag i KBT-terapi.

– 2004 upptäckte min frisör att jag hade lockigt hår. När han klippte håret i etapper. Att uppklippningen kom tillbaka efter tolv år gjorde att världens sammanlagda hårvolym växte betydligt.

– 2004 köpte jag min första Mac-dator, på Blocket. Den var vit och härlig och jag kände mig som i Sex and the City.

– En morgon vintern 2005 vaknade jag och upptäckte jag att jag för första gången kunde se in i min egen navel när jag låg ner. Jag hade fått hull. Som inte skulle försvinna fastän jag joggade, ersatte glass med smoothie och slutade äta bröd.

– Samma år köpte jag mitt första par 1500 kronors solglasögon i Paris. Det var naturligtvis ingen slump. 2005 var året då Ebba von Sydow gav ut boken Ebbas stil. Lyxflation kom det att kallas när Prada och Gucci med flera insåg att det fanns pengar att tjäna på att lägga lyxen inom prismässigt räckhåll för medelklassen.

– 2005, peppad av låga räntor, köpte jag min egen lägenhet som jag inrett med en blandning av gammalt och nytt. Nu är det äntligen billigt att bo i den igen.

– 2005 köpte jag min rullväska. Med den har jag gjort många flygluffarresor till vänner som bor i olika städer i Europa. Det jobbiga är att man inte får ha necessären i handbagaget. Under 00-talet har resorna också gått till Ecuador, Israel, Kina, New York och Indien. I New York fyllde jag 30, kroppsligt och mentalt.

– 2005 startade jag min första blogg och upplevde hur det var att vara personlig på internet. Att få respons på personligheten. Att vara pseudopersonlig. Det var stort att inte längre behöva gå ut och möta människor för att märkas.

– 2008 köpte jag ännu en Mac och i år en matchande iPhone. Med gps i telefonen behöver jag inte längre se ut som en turist när jag kollar på kartan – istället är jag ”hon med den snygga mobilen”. Med min iPhone jag kontrollera mitt facebook-konto vart jag än går och uppdatera min twitterstatus. Det är fantastiskt att inte längre behöva stanna inomhus för att styra hur jag framstår – nu kan jag till och med göra det på gymmet. Så att säga bygga mig själv från två håll samtidigt.

Krönikan ursprungligen publicerad i Ystads Allehanda 2009-11-18.

Sparat under: publicerat, YA

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.