Bakom Bagdad Livs kulisser

30th October, 2009 - Julia Svensson - 1 Comment

Det finns en grupp på Facebook som heter “Vet ni!?” – ett slags hyllning till butiken på hörnet vid Möllevångstorget, den med skylten “Vet ni!? Klackning!!!” Gruppen har 274 medlemmar och säger sig uppmärksamma så kallad Möllanhumor – antagligen de felskrivningar som förekommer på skyltar vid butikerna runt Möllevången. Som Niclas Qvarnström redan 2002 kärleksfullt klassade som ett självklart inslag i gatubilden i boken “Memento Malmö”. Kuriositeter som att det inte finns något mindre än Stor falafel och Extra stor falafel.

För som Carl Axling visade i en universitetsuppsats för några år sedan: invandrarbutikernas matvaror och estetik har enorm attraktionskraft på medelklassen. Vilket ironiskt nog bidrar till gentrifiering – butikerna utgör i vissa fall ett hot mot sin egen existens.

Det finns ännu en grupp på Facebook, döpt efter Bagdad Livs, butiken på hörnet Ängelholmsgatan/Kristianstadsgatan. När man ser att gruppen har över 900 medlemmar frågar man sig hur länge det dröjer innan Möllans fasader älskas sönder och blir överexploaterade Montmartre-kulisser.

Men: Bagdad Livs-gruppen hör ihop med att Inkonst-tv ikväll startar det månatliga entimmesprogrammet Kameraövervakning, där man sänder live från Möllevångstorget.

Satsningen skulle kunna bli ännu en Möllan-vurm. Men ambitionen är seriös: att iscensätta det offentliga rummet och leka med att Möllevången har flest övervakningskameror i Malmö – och samtidigt låta aktivister, konstnärer, forskare och teoretiker ge uttryck för sina tankar i frågan.

Kan Inkonst-tv dessutom hitta ett djup bakom de hajpade skyltarna har de tagit ännu ett steg bort från Möllanschablonen. För Bagdad är ju så mycket mer än en butik.

Sparat under: Malmö, publicerat

1 Kommentar

Vet ni!? « Min hatt

November 17th, 2009 at 5:07 pm    

[…] med fantastiska säljtexter i skyltfönstrena. Det står ”Vet ni?! Klackning!!!”, och Julia berättade i sin blogg (och på Sydis) att det nu finns en Facebook-grupp som heter just så, som en slags […]

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.