Domesticerade rebeller

5th January, 2011 - Julia Svensson - No Comments

Malmös revolutionära trädgårdsmästare, de så kallade guerillaodlarna i nätverket Mykorrhiza, går en spännande framtid till mötes. Jörgen Andersson, Norra Sorgenfriområdets egen bloggare, skriver i senaste numret av tidskriften Subaltern hur Gatukontoret kostnadsfritt upplåter en del av Enskifteshagen till Mykorrhiza – kommunen står för staket och vatten.
Malmö stad förstår att sätta värde på alternativa rörelser och det finns en öppenhet för  oväntade lösningar i utnyttjandet av platser.
Men det är uppenbarligen skillnad på folk och folk – det gäller pricka in både urbana medelklassvärderingar och Malmö stads ekologiska image.
På det gamla koloniområdet invid kontinentalbanan, varifrån de hemlösa bannlysts, växer det numera jordärtskockor och vitlök. Och när de alternativa skejtarna på ödetomten vid Industrigatan/Nobelvägen enligt Andersson antagligen kommer tvingas bort när det byggs bostäder, håller jordärtskocksrebellerna sakta men säkert på att domesticeras av kommunen. Med eller mot sin vilja.

Texten publicerades ursprungligen i Sydsvenskan 2011–01–05.

Sparat under: Malmö, publicerat, Sydsvenskan

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.