Ekologiskt OS ger Newham ny image

28th May, 2010 - Julia Svensson - No Comments

I nya numret av RUM skriver jag om hur Londonstadsdelen Newham inför OS förvandlar sin kriminella image till en ekologisk sådan.

OS-byn i Vancouver prisades, med sina energieffektiva bostäder, förnybara energi och närhet till stadskärnan, som världshistoriens grönaste Olympiska spel.

Nu tar London upp tävlan. Här har OS-arenorna placerats några kilometer nordöst om stadskärnan i den gamla industristadsdelen Newham. Och i Newham, som är känt för sin höga arbetslöshet och internationella befolkning, jobbar man hårt på att med stadsförnyelse städa bort sin kriminella image. För att ersätta den med en ekologisk sådan.

När Newhamns gamla byggnader jämnas med marken återvinns 90 procent av rivningsmaterialet. Den olympiska arenan blir den tredje största i Storbritannien efter Wembley och Twickenham. Den designas av Peter Cook och Populous och byggs passande nog på en grund av nedsmälta knivar och skjutvapen som konfiskerats av the Metropolitan Police Department.

Regnvatten samlas in för att reducera vattenåtgången i de nya byggnaderna med 40 procent. Ännu högre är målet för koldioxidutsläpp – de ska minskas till hälften. All energi ska vara förnybar och allt byggmaterial uppges komma från lagliga och hållbara källor, som går att spåra.
När det hållbara mästerverket väl står klart ska besökarna rekommenderas att använda allmänna transportmedel.

Men. Att göra Londons tredje OS till världshistoriens mest hållbara är inte gratis. Bara kostnaderna för The Aquatics Centre, Zaha Hadids vitskimrande arena i organisk form, har tredubblats. De 3,5 miljarder dollar som spelen från början verkar futtiga i sammanhanget. Den ekologiska extravaganzan har inte oväntat blivit både tidskrävande och höjt insatsen till nästan 14.

Texten ursprungligen publicerad i RUM #5 2010.

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.