Finporr kort och gott

15th December, 2009 - Julia Svensson - No Comments

Landskap-med-djur_200RECENSION: Cameron S Redfern, Landskap med djur. Övers Ninni Holmqvist. Weyler förlag.

När den erotiska romanen ”Landskap med djur” först kom ut 2006, under pseudonymen Cameron S Redfern, outades den australiensiska ungdomsboksförfattaren Sonya Hartnett nästan direkt. Och Hartnett, som fick Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2008, hamnade i ett litet blåsväder med blandad hiss och diss. Men anledningen till att använda pseudonym var inte, som vissa kritiker hävdade, att Hartnett var en för bra författare för att sätta sitt namn på den här ”hårdsmälta hårbollen av könsvätskor och agg”. Nej, det var för att boken inte  skulle hamna i samma bibliotekshylla som hennes hyllade tonårsromaner.

Huvudpersonen är en ensamstående kvinna, speciell men inte bildskön, med obestämt arbete inom kultur. Via  gemensamma vänner träffar hon en gift man med barn. Han är lång, mörk och vacker och på en fest säger hon det slutligen: ”Du vet väl om att jag vill knulla dig tills du skriker?”. När han är frestad men avböjer säger hon att hon bara vill låna honom. Inga band. Skicka hem honom helskinnad.

När de ändå börjar träffas är det kring detta allting kretsar. Hans skuldkänslor som hela tiden övervinns av åtrån. Hon som inte tror honom när han säger att han älskar henne. Hatet växer och följs av allt mer utmanande försoningssex.

Sällan har jag läst en litterär sexskildring som på en och samma gång är så språkligt och så fysiskt avancerad. Den förbjudna kärlekens ramsa varvar Hartnett med beundransvärt fantasifulla och ibland humoristiska metaforer.

Den drygt tvåhundrasidiga romanen kompliceras aldrig med fler karaktärer eller diskussioner kring otrohet. En novell i långformat – den är bra som den är och gör befriande nog inte anspråk på att vara något större än sitt eget koncept: finrumsporr med litterärt alibi.

Ursprungligen publicerad i Sydsvenskan 2009-12-15.

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.