Rik på frihet

24th November, 2009 - Julia Svensson - No Comments

I Observers långa söndagsintervju framstår Maj Sjöwall som en ovanlig deckarförfattare. Över 40 år efter att den första Martin Beck-boken gick i tryck bor hon i en etta i söderförort i Stockholm. Visst har Beck försörjt henne i alla år men 74 år gammal arbetar hon fortfarande och har inte råd med bil. Hon får in en del royalties från utlandet men ersättningen från det svenska förlaget bygger på gamla kontrakt.

Sjöwall-Wahlöö skrev Beck-böckerna för att spegla de sociala problemen i 60-talets Sverige. I deckarform för att budskapet skulle nå ut till så många som möjligt. Martin Beck var också pionjär – han var den förste sköre, mänsklige poliskaraktären. Förfader till en viss deprimerad Ystadsdeckare och till den senaste i raden av vänstervridna kriminalare: Mikael Blomqvist.

Sjöwall-Wahlöös nutida kollegor behärskar både det mänskliga elementet och når en bred publik. Men med sitt sociala patos framstår Sjöwall fortfarande som pionjär. För hur många deckarförfattare är beredda att hålla med henne när hon säger: ”Jag är hellre fri än rik.”

Ursprungligen publicerat i Sydsvenskan 2009-11-24.

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.