Självhjälp för nutidsmänniskan

5th November, 2009 - Julia Svensson - No Comments

modernpsykologi8 tips för dig som alltid är sen. Får man ljuga om jultomten? Snart kan du få terapi i din mobil. En ny tidning med känsla!

Rubrikerna kommer från den nya tidningen Modern Psykologi och de får mig att tänka på en självhjälpstidnings lockelser om bättring.

Första numret toppas med en blinkning till neonarcissismen. Vem tror du att du är? lyder frågan, och sedan får jag veta att jag inte alls är den jag tror att jag är. Mina vänners uppfattning om mig stämmer mycket bättre än min egen. I en värld som handlar om att bygga sitt varumärke, för att framstå på ett visst sätt, är det både intressant och läskig läsning. Men när jag är lagom uppskrämd kan jag göra ett självuppfattningstest och få tips om Facebook-applikationer som hjälper mig att bli en bättre människa. På en sidas snabb-kbt får jag dessutom lära mig komma i tid.

Modern Psykologi görs av gänget som står bakom Språktidningen. Den har samma populärvetenskapliga ton, inspirerad av en amerikanska magasin som Wired och Psychology today. Nutidsmänniskan är besatt av att förstå hur hon själv fungerar.

Precis som när Språktidningen lanserades, i kölvattnet av Fredrik Lindströms språkprogram i tv, är Modern Psykologi ett svar på en trend. Tv-serier som “In treatment” och “Tell me you love me”, mediedebatten om kognitiv beteendeterapi, och bokförlagens växande utbud av självhjälpslitteratur – har redan bäddat i hyllan på Pressbyrån.

Innehållet, som riktar sig till en bred målgrupp, är både seriöst och humoristiskt och sträcker sig från vampyrer till barn till historia till hjärnforskning. Nästan alla rubriker får mig att läsa vidare. Det enda som är lite trist är att alla de tydligaste avsändarna är män. Per Naroskin skriver krönikor. John Airaksinen testar terapiapplikationer för iPhone. Jens Liljestrand intervjuar Anja Pärson.

Kanske är det medvetet. Men även om Modern Psykologi inte vill vara ”ännu en självhjälpstidning som riktar sig till kvinnor” blir det en hel del självhjälp i alla fall, precis som förstasidan utlovar. Men vad gör man inte för att locka hugade plånböcker.

Tre tips:

FLM. Sverigetema. I nummer 7 får Richard Hoberts Tre solar en andra chans, och vi får veta varför Ica-Stig trängt in i folksjälen.

Bang. I senaste numret kollar Bang feminism utanför Sverige – med rapporter från bland annat Polen, Kirgizistan och Istanbul. Äntligen!

Salon.com. Andrew O’Hehir skriver intressant om ”Kidult movies” – barnfilmer för vuxna.

Publicerad 2009–11–05 i Sydsvenskan. Webblänk här.

Sparat under: media, psykologi, publicerat

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.