Franska Prix Goncourt: Tredje gången gillt

9th November, 2010 - Julia Svensson - No Comments

Efter fem års tystnad (förutom brevväxlingen med filosofen Bernard-Henri Lévy 2008), ropar den franska litteraturens enfant terrible äntligen “Äntligen!”. För fem år sedan snuvades Michel Houellebecq på Goncourtpriset av François Weyergans. Sju år dessförrinnan, med succéromanen “Elementarpartiklarna”, gick han också miste om konfekten, med bara en rösts marginal.
Förra året gick Frankrikes mest prestigefyllda litteraturpris till Marie N’Diaye. Hon kritiserades av regeringen – för att hon hellre levde i exil i Berlin än i Sarkozys Frankrike. I det sammanhanget är det ironiskt att Frankrikes internationellt mest kände författare i år får sitt efterlängtade Goncourtpris för den av hans böcker som enligt kritikerna nästan helt saknar provokationer.
“Det var ingen överraskning /… /Den här gången har Michel Houellebecq med stor skicklighet och viss cynism i marknadsföringen, fått till en produkt som akademiledamöterna inte kunde motstå”, skriver Le Mondes litteraturbloggare Pierre Assouline.
Inte för att Prix Goncourt, en check på tio (10) euro, i sig gör till eller från i författarens plånbok. Men det är ett löfte om en ännu vidare läsekrets.

Ursprungligen publicerat i Sydsvenskan 2010–11–09.

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.