Bokhyllan: En saknad sagotant

25th July, 2009 - Julia Svensson - No Comments

”Paris Frankrike” (Ellerströms förlag) är Gertrude Steins hyllning till sitt andra hemland. Med karakteristiskt flytande meningar berättar hon om fransk mat, hattar, mode, Picasso och sin döda hund. Och om hur fransmannen på en gång kan vara både fridfull och spännande. Stereotypiserande, men alltid på rätt sida av gränsen.
Boken är också en fundering över framtiden. Utgivningsåret 1940 befann sig Stein och Alice B Toklas, som så många andra parisare, på den franska landsbygden i skydd från kriget. Det var en tid när Europa skulle äga världen ännu ett litet tag.
Århundraden är som franska män, skriver Stein. Först rebelliska ungdomar. Men förr eller senare måste de bli civiliserade. Frankrike, liksom England, hade svårt att acceptera 1900-talet. Men ändå måste de två tillsammans civilisera det. Och i backspegeln: hon skulle nog ha betraktat 1900-talets slut som relativt civiliserat.
Gertrude Stein är en monumentalfigur för ett Frankrike och ett sekel som flytt. 1900-talets finurliga sagotant, en sån där som aldrig mer kommer att finnas, som man alltid kommer att sakna.

Publicerat i Sydsvenskan 2009-07-25

Sparat under: Danmark, Uncategorized

Ingen Kommentar

Ingen Kommentar

Kommentera

Du måste vara inloggad f�r att kommentera.